Press "Enter" to skip to content

Video og viden: Dit barn lærer sange allerede inde i din mave

Din baby lærer sange inde i din mave, og kan genkende dem senere som nyfødt. Så syng for din baby allerede mens du er gravid. Du behøver ikke være professionel sanger for at synge med dit barn. Dit barn synes, at lyden af mors og fars stemme er det smukkeste i verden.

Et barn synger, laver fagter og danser, før det taler!

Musik og sange er noget af det første, der forbinder os til vores barn. Vi ved i dag, at allerede inde i maven lytter det lille barn med, når det er omkring seks måneder. Det er da et bevidst, reagerende lille menneske, der kan høre, se, smage, opleve, lære, huske og føle. Du kan altså begynde med at synge salmerne og spille musikken allerede, mens du er gravid. Når barnet bliver født, vil det genkende din stemme og melodierne.

Det er vigtigt at synge for dit barn. Når du synger, giver du dit barn din opmærksomhed og dit nærvær. Og nære situationer og kontakt lægger grundstenen til et godt selvværd. Musik har altså stor betydning for dit spæde barns udvikling og trivsel.

Vores danske salmer er en god måde at introducere musik for din baby

Salmerne skaber øjeblikke med fokus og inderlighed, og så afspejler de nogle af de store øjeblikke, vi møder i livet. Selv om den lille ikke forstår teksten, så vil dit barn alligevel opfange stemningen. Salmernes tonesprog er blidt og klinger med vores indre strenge. De er en del af vores musikalske arv og vores musikalske bagage her i norden.

Babyer er særligt fokuserede på lyd, lys, bevægelse og berøring i det første år, inden sproget udvikles. Sang, fagter og berøring er derfor nogle af de bedste redskaber til læring og udvikling.

Sov sødt barnlille er en salme, som jeg har erfaret, egner sig godt til at begynde med. Men den er samtidig også en af mine egne yndlingssalmer, og som jeg selv har sunget, siden jeg var barn. Den har fulgt mig indtil nu, og derfor er det en endnu større glæde at give den videre til mit eget barn.

Fagterne, du kan se på videoerne (klik her >), og som du kan lave med dit barn, er skabt, så de er enkle og lette at huske. Flere af dem tager udgangspunkt i det universelle babytegnsprog, som fx tegnet for fugl.

At synge sammen med dit lille barn er en stor oplevelse for både forælder og baby. Und dig selv den oplevelse. Nyd dit lille, nye barn, og giv det al din kærlighed gennem musikken.

Maiken Ingvordsen, 2020


Læs mere om samme emne:

Babyer lærer vuggeviser allerede i mors mave (videnskab.dk) >

Det musikalske barn (Helen Lyng Hansen, netsundhedsplejerske.dk )>